Sunday, 12 October 2014

Country House Courtyard Garden, Walkington, Beverley, East Yorkshire, HU17

Courtyard Landscape MasterPlan.
Proposed View Looking Towards Lounge.
View towards lounge post garden construction.
View towards lounge prior to garden construction.


 Proposed main dining terrace.
Proposed view looking towards pool room.
View towards pool room post garden construction.
View towards pool room prior to garden construction.
Ariel View Of Completed Courtyard Landscaping.

This large-sized country house courtyard garden in Walkington near Beverley, East Yorkshire was designed during the Summer of 2010.

Prior to commencing my design, the garden was mainly laid to travertine limestone paving with sections of artificial lawn edged by real buxus hedging that was suffering from "box blight".

The Design Brief was as follows: A busy professional couple wanted a very low-maintenance garden to entertain and relax in that was also "child-friendly".

The main design-feature was to be a series of large terraces of Indian Sandstone paving linked by "stepping stones" over a large artificial lawn (the Client owned a company specialising in artificial golf greens". The main terrace was to be for dining whilst one near the swimming pool room was to house a children's "Wendy House" and act as a breakfast terrace. A relaxing "outdoor lounge" area was to be housed on a high quality raised hardwood deck and was to feature comfy rattan seating and a raised fire-pit/table top. The properties lounge was to be accessed via. a flight of steps constructed from the same hardwood and featured a bespoke tiered water cascade at the edges which was to be constructed from lead sheet. The most unusual aspect of this design is that the Client requested that the proposed box-hedging, topiary and lawn be constructed from synthetic materials due to their previous experiences and for low maintenance purposes.

The property is down a rural lane on the outskirts of Walkington in East Yorkshire.

This design was completed and  handed over to the Clients and their builders in the summer of 2010. The landscape construction works took place later that summer and the photographs of the completed garden were taken during 2013.

Location: Walkington, East Yorkshire.
Client: Private.
Garden Designer: David Beasley.